Cichy morderca – Roundup

      Comments Off on Cichy morderca – Roundup

Jeszcze w 2015 roku WHO (World Health Organisation – Światowa Organizacja Zdrowia) przyznała, że popularny herbicyd Roundup produkowany przez firmę Monsanto “prawdopodobnie powoduje raka“. Według WHO niebezpieczny dla zdrowia jest jeden ze składników – glifosat.

Badania naukowe dowiodły, że Roundup powoduje raka u zwierząt i z tego powodu został on oznaczony jako “potencjalnie kancerogenny dla ludzi”.

Zaobserowano problemy zdrowotne (wrzody żołądka, rozwolnienie, wzdęcia), problemy okołoporodowe i deformacje u zwierząt karmionych paszami, które zostały wyprodukowane z genetycznie modyfikowanych zbóż i roślin (GMO), które to z kolei były pryskane Roundupem. http://www.seattleorganicrestaurants.com/vegan-whole-food/monsantos-Roundup-sprayed-on-gmos-causes-deformities-birth-defects-infertility.php

Wielu farmerów przyznaje, że Roundup bezpośrednio i pośrednio powoduje znaczne deformacje fizyczne u prosiąt.

deformed_pigs

A -deformacja kręgosłupa; B – nie uformowane ucho; C – deformacja czaszki; D – otwór w czaszce; E – prosię żywo urodzone z krótkimi kończynami i jednym okiem; F – jedno wielkie oko, trąba słoniowa z kością wewnątrz; G – język słoniowy; H – samica z jadrami; I – przednie i tylne jelito nie połączone; J – zdeformowane prosię ze spuchniętym brzuchem (jelita zdjęcie J).

Glyphosate Detected in Deformed Piglets

 

Rosyjskie badania dowiodły, że karmienie chomików soją genetycznie modyfikowaną spowodowały całkowitą ich bezpłodność po drugim lub trzecim pokoleniu.
http://sputniknews.com/voiceofrussia/2010/04/16/6524765.html/

O szkodliwości Roundupu mówi się od dawna – nie bez powodu jego sprzedaż w krajach takich jak Austria, Węgry, Bułgaria, Francja, Irlandia, Japonia, Luksemburg, Rosja, Peru, Dania, Niemcy, Holandia i Szwajcaria jest zabroniona.

Roundup jest szczególnie szkodliwy dla pszczół i motyli, które wymierają w miejscach, gdzie środek ten jest używany.

W Ameryce Południowej, gdzie herbicyd ten stosowany jest od dawna na uprawach soi i kukurydzy genetycznie modyfikowanej, pracownicy narażeni na bezpośredni kontakt z Roundupem, ciężko chorują. Na porządku dziennym są wśród nich choroby skóry, nerek, poronienia u kobiet, śmierć okołoporodowa noworodków, deformacje płodów i wiele przypadków różnego typu nowotworów

Największym problemem jest chroniczne zatrucie, gdy symptomy są dostrzegane po 10, 15, 20 latach od ekspozycji” – mówi Dr Gianfelici. “Ze względu na upływ czasu, nikt nie łączy swojego kontaktu ze środkami agrochemicznymi sprzed lat, ze swoją bezpłodnością, z rakiem prostaty, z rakiem jajników, z rakiem piersi czy rakiem krtani“.
http://www.naturalnews.com/041047_Roundup_GM_soy_South_America.html

Roundup został uznany za przyczynę między innymi: raka wątroby, nowotworów skóry, uszkodzenia nerek, bezpłodności, uszkodzenia DNA, problemów hormonalnych, nadwagi, depresji, chorób serca, chorób układu pokarmowego, cukrzycy, Alzheimera i wielu innych. Łącznie ma bezpośredni wpływ na powstawanie dwudziestu dziewięciu rozmaitych schorzeń!

Opublikowane w zeszłym roku badania, wykonano na pięćdziesięciorgu dzieci z Marcos Juarez w Argentynie, które mieszkają na terenach gdzie Roundup jest uzywany, porównanych z dwudziestoma pięcioma dziećmi z miasta Rio Cuarto – które to nie były wyeksponowane na działanie herbicydu.
Badania dowiodły, że dzieci z pierwszej grupy miały o 44% więcej uszkodzeń genetycznych, niz dzieci z grupy drugiej.
Największe różnice znaleziono u dzieci mieszkających w promieniu 500 metrów od pól, które były pryskane Roundupem.
Spośród dzieci wyeksponowanych na działanie glifosatu, dwadzieścioro (40% badanej grupy) miało rozmaite, utrzymujące się objawy typu częste kichanie, problemy z oddychaniem, kaszel, swędzącą skórę, pieczenie oczu lub uszu. Żadne z dzieci, które pochodziły z miasta i nie były narażone na kontakt z Roundupem, nie miało tego typu objawów.
Naukowcy doszli do wniosku, że Roundup powoduje uszkodzenia i zmiany DNA u dzieci, co w późniejszym okresie będzie powodować nowotwory.
http://sustainablepulse.com/2015/03/23/children-suffer-genetic-damage-from-pesticides-in-argentina-gm-soy-region/#.V2Wa3yGYHUJ

 

Argentina-GM-human-pics4

 

Glifosat zawarty w Roundupie nie ulega rozkładowi w środowisku. Jego ślady znajdowane sa nie tylko w roślinach, ale równiez w moczu ludzi nie wyeksponowanych bezpośrednio na działanie herbicydu, czego dowodzi wiele niedawnych badań.

Glifosat upośledza również biosyntezę aminokwasów, zabijając enzymy produkowane przez bakterie jelitowe.

Negatywny wplyw glifosatu ma spowolnione działanie i upośledzenie czynności komórkowych organizmu może dać efekty po miesiącach i latach od wyeksponowania.
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/roundup-quick-death-for-weeds-slow-and-painful-death-for-you/